JUONI:
Alku:
Päähenkilö Mathilde kutsuttiin juhliin. Nainen lainaa kaveriltaan sinne korun, mutta koru häviää.
Keski:
Matilde yrittää etsiä korua, mutta ei löydä sitä, niinpä hän päättää hankkia vastaavanlaisen korun tilalle ja köyhtyy entisestään koska koru on kallis.
Loppu:
Lopussa selviää, että Mathilden lainaama koru ei ollutkaan aito, sen siaan se koru jonka hän osti tilalle olikin aito. Mathilde ja hänen miehensä olivat käyttäneet kaikki rahansa tähän koruun ja köyhtyneet turhaan entisestään.
Käännekohta:
Mathilde hävittää korun. Tästä novellista tulee mieleen Tuhkimo- satu. Siinä on onnellinen loppu, mutta tässä noveliissa ei ole.
Tapahtuma-aika ja paikka:
Novelli sijoittuu luultavasti 1800- luvulle ranskaan.
Yhteiskunnasta voidaan päätellä, että arvostetaan rikkaita ja aatelisia ihmisiä. Misten piti hankkia ruoka pöytään, nainen hoiti kotihommat.
Mathilde:
Hän oli kaunis, viehättävä, mutta köyhä.
Hänellä oli suuria unelmia. Esim. että olisi rikas ja asuisi suuressa hienossa kartanossa. mutta hän ei ole sukua aatelisille.
Novellin alussa Mathilde oli nuori ja köyhä, lopussa vanha ja edelleen köyhä. Naisella ei ollut aikaa muuta kun tehdä kotitöitä.
Koru:
Koru oli briljanttikaulakoru ja sen omisti Rouva Foriester, joka oli rikas Mathilden ystävä.
Koru ei ollut aito, joten se ei ollut tärkeä Rouva Foriesterille. Rouvalla oli paljon aitojakin koruja. Mathilden mielestä koru oli arvokas ja hieno ja Mathilde piti sitä arvokkaana.
Kertoja:
Kertoja ei ole minä-kertoja. Kertojan mielestä Herra Loiseli on mitätön.
Kertojaa voisi kuvailla "kärpäseksi katossa."
Novelli ja nykylukija:
Ihan hyvä tarina.
Tarinan opetus oli ehkä se, että olisi Mathilden olisi kannattanut kertoa rehellisesti korun kadottamisesta.
Hyvä analyysi:)
VastaaPoista